Stoel of van der Stoel?

Het is nog steeds onduidelijk waarom rond 1700 een tak van de familie Stoel uit Dordrecht zich opeens Van der Stoel gaat noemen.

Op het VOC-schip Blijdorp varen 08-01-1724 twee volle neven uit. De ene wordt ingeschreven als Leendert van der Stoel (* 12-10-1699 te Dordrecht), zoon van Willem Janssen (van der) Stoel, * 28-06-1673 te Dordrecht), de ander als Pieter Stoel (* 17-11-1702 te Dordrecht), zoon van Reinier Stoel (* 22-05-1667 te Dordrecht). Hun beider grootvader is Jan Dircksen Stoel (* 13-11-1642 te Dordrecht).

Die naamsvorm Van der Stoel is dan echter niet nieuw. Ze komt eind 17e eeuw ook al voor in Den Haag, Haarlem, Beverwijk, Suriname en Amsterdam.

In het Gemeentearchief van Leiden kwam ik (ook eind 17e eeuw) iemand tegen die bij zijn huwelijk Renard heet en bij de geboorte van zijn kinderen (de) Vos.

Dat bracht me op een idee waar ik al eerder mee speelde, omdat stoel in het Nederlands een manlijk woord is en in het Frans vrouwelijk, terwijl van der stoel een vrouwelijke naamvalsvorm is:  zou Van der Stoel misschien een vertaling kunnen zijn van de familienaam De la Chaise?

In Frankrijk komt de familienaam De la Chaise nog steeds voor.

De bekende begraafplaats Père Lachaise in Parijs ontleent zijn naam aan een zekere François de la Chaise, biechtvader van Lodewijk X1V, die daar woonde van 1675 tot 1709.

François d’Aix, seigneur de la Chaise, is geboren 18-08-1624 op kasteel d’Aix (Loire) vlak bij Saint-Martin-la-Sauveté, waar hij werd gedoopt op 25-08-1624.

Het doopboek vermeldt:

         " Le 18 août, un dimanche, à 9 heures du soir de Mademoiselle Renée de Rochefort femme de Monsieur d'Aix, naquit François de la Chaise. il fut baptisé en la chapelle d'Aix par Messire Coeffet, curé de Saint Martin. Son parrain fut François de la Chaise d'Aix son oncle et sa marraine Philiberte Coton, dame de Grézolles " etc.

Zijn vader is Georges d’Aix, seigneur de la Chaise, hoog militair in het Franse leger.  De broer van François (die zelfs Comte de la Chaise wordt genoemd) is hoofd van de Koninklijke garde van Lodewijk XIV en geeft in die functie vele feesten op het landgoed te Mont-Louis dat later de begraafplaats Père Lachaise wordt.
In de familie komen veel militairen voor.

Ook vóór Georges d’Aix komen er Seigneurs de la Chaise voor.

Die naam staat hoogst waarschijnlijk in verband met een kasteel in Bourgondië.

Aimery IV, 11e vicomte de Thouars (1055–1093) is de eerste seigneur de la Chaise. Hij heeft waarschijnlijk het kasteel laten bouwen.

Aimery IV est aussi Seigneur de La Chaise (prés de La Roche sur Yon), il y fait construire un chateau et fonde l'église de Chaise le Vicomte.

            Il a été inhumé dansl'église Saint Nicolas de la Chaise.

 

Chateau De La Chaise

§     Français

§     English

·                     Home

·                     The Region

·                     Accommodation

·                     Location & Amenities

·                     Availabilities & Prices

·                     Booking & Contact

Chateau De La Chaise picture

Welcome to Chateau de la Chaise

Chateau de la Chaise is set in 25 hectares of park and woodlands between the river Yonne and the Grand Nievrais canal in the heart of Burgundy. The original 14th Century castle has been modernised to provide spacious and comfortable accommodation for parties of up to 20 people. De la Chaise is available for holiday rental on a self-catering basis.

Home | The Region | Accommodation | Location & Amenities | Availabilities & Prices | Booking & Contact | T & C

© 2006 Chateau De La Chaise All rights reserved.     Designed by Nataris